Natuur
Het plateau van de Artense
De gîtes van Fouillat bevinden zich op het plateau van de Artense, een gebied van 455 km2 variërend tussen 600 en 1000 meter hoogte. Het aspect van het granistisch plateau is sterk beïnvloed door de quaternaire gletsjers die van de bergen van de Sancy afstamden. Rondlopend in het gebied zult u veel bewijzen van hun voormalige aanwezigheid merken: veel rotsige heuvels, dalen en een bijzondere biodiversiteit. Dit komt ook omdat water overvloedig aanwezig in het landschap van de Artense. Het grote aantal veengronden was ook het belangrijkste reden voor de oprichten van een Natura 2000-gebied in April 2014.
Flora
Op het plateau van de Artense zult u minder iets minder weilanden vinden dan in de aangrenzende gebieden: bossen zijn in tegendeel zeer overvloedig. Deze bossen worden voornamelijk geformeerd door beuken en dennenbomen, evenals eikenbomen in iets minder hoeveelheden. De weilanden zijn in veel gevallen glades. Tussen de bossen en weilanden zult u veel varens, heide en brem vinden. Veengronden zijn een zeer interessante bron van biodiversiteit. Er zijn daar veel beschermde plantensoortente zijn weghalen, zoals de Ligularia van Siberië en de Stijve moerasweegbree.
Fauna
Vanwege de grote oppervlakte bossen is de fauna zeer divers. Er leven grote aantalen wilde dieren in het gebied zoals edelherten, reeën, wilde zwijnen, dassen en roofvogels (adelaars en buizerds). Twee voorbeelden van beschermde soorten die u daar kun vinden zijn Otters en de Lucanus cervus.
Landbouw
De Artense is per definitie en veeteelt gebied. Vanwege de relatieve isolatie van het gebied in het verleden, is de omgeving gedurende de tijd ook sterk agrarisch gebleven.
De landbouw heeft ook weinig rijkdom aan de mensen gebracht, met name door bodemarmoede die er voor zorgt dat oogsten meestal relatief klein bleven. Om de landbouw gemakkelijker te maken hebben lokale boeren in het verleden ook veel tijd doorgebracht met het bouwen van stenen muren tussen weilanden.
Granen konden ter plekke niet geoogst worden, en daarom werden ze van omringende gebieden geïmporteerd (bijvoorbeeld uit het dorp Besse en Chandesse, die een tocht van 35km door de bergen vereiste).
De bodemarmoede was ook de reden waarom bossen niet in hoge maten werden gekapt: de inspanning om een bos landbouw vrij te maken was absoluut te hoog in vergelijking met potentiele opbrengsten. In het verleden hielden boeren vooral schapen en geiten. Deze dieren waren ook beter geschikt voor bodem die weinig vruchtbaar is. Alleen later in de tijd begonnen boeren koeien te kopen .
De Vulkanen in de Auvergne
Het plateau van de Artense is granietisch in de Auvergne is een vulkanisch gebied. In het noordoosten van het plateau van de Artense vindt u de bergen van de Sancy, met als hoogtepunt de Puy de Sancy (1886 meter). Ondanks zijn aspect van een 'normale' berg is de Puy de Sancy toch echt een vulkaan: de hoogste van Frankrijk. Ten noorden van de Artense liggen andere type volcanen die er meer als traditionele volkanen uitzien. Daar kunt u ook typisch kraters zien. De vulkanen in de Auvergne zijn dus heel divers. Sommige vulkanen in 'La Chaine des Puys' zijn niet ouder dan 7000 jaar, terwijl anderen, bijvoorbeeld de bergen van de Sancy, zijn bijna 25 miljoen jaar oud. Er zijn ter plekken veel wandelroutes om op deze vulkanen te lopen. Ook kunt u de Europese vulkaanpark Vulcania bezoeken.